QUALITY EMERGENCY EXIT LIGHTING SERVICES
Emergency Exit Lighting Service
Request a QuoteEMERGENCY EXIT LIGHTING SERVICE- CAL COUNTIES KEEPS YOUR BUSINESS UP TO CODE.
A business’s emergency and exit lighting is the most ignored and under serviced piece of safety equipment that should be checked regularly. During a catastrophic event or even something as small as a power outage, the emergency lighting and exit lighting in a building have battery back-ups similar to a fire alarm panel. If the power is out and the lights are off these lighting units must function for up to 1.5 hours to ensure the buildings occupant’s safety.
Cal Counties Fire offer comprehensive services that not only test the battery but ensure that the bulbs, casings, and leads are in good condition. The owner or safety manager of a building is responsible for monthly tests to verify the lights are in good working condition. This is done by simply touching the test button to ensure battery life.
Cal Counties Fire can service all of your fire protection equipment and bundle these services making them more affordable and efficient for our customers. If you are unsure whether your life safety equipment has been tested and maintained based on local, state, or federal compliance standards please give us a call at (909)608-2097 or contact us online to allow us to inspect and maintain your equipment to ensure you and your employees will be safe in the event of an emergency.
UNSURE OF WHAT IS REQUIRED?
Exit lighting is very important to a business. So in case you are unsure of what is required, we have included this excerpt from Life Safety Code so you can make necessary adjustments to you exit lighting and all emergency lighting.
Here is an excerpted from Life Safety Code 2003- Section 7.9
7.9.2 Performance of Systems
7.9.2.1* Emergency illumination shall be provided for not less than 1-1/2 hours in the event of failure of normal lighting. Emergency lighting facilities shall be arranged to provide initial illumination that is not less than an average of 10.8 lux (1 ft.-candle) and, at any point, not less than 1.1 lux (0.1 ft.-candle), measured along the path of egress at floor level. Illumination levels shall be permitted to decline to not less than an average of 6.5 lux (0.6 ft.-candle) and, at any point, not less than 6.5 lux (0.06 ft.-candle) at the end of the 1-1/2 hours. A maximum-to-minimum illumination uniformity ratio of 40 to 1 shall not be exceeded.
7.9.2.2* The emergency exit lighting system shall be arranged to provide the required illumination automatically in the event of any interruption of normal lighting due to any of the following:
(1) Failure of a public utility or other outside electrical power supply.
(2) The opening of a circuit breaker or fuse.
(3) Manual act(s), including the accidental opening of a switch controlling normal lighting facilities.
7.9.2.4* Battery-operated emergency exit lights shall use only reliable types of rechargeable batteries provided with suitable facilities for maintaining them in properly charged condition. Batteries used in such lights or units shall be approved for their intended use and shall comply with NFPA 70, National Electrical Code®.
7.9.2.5 The emergency lighting system shall be either continuously in operation or shall be capable of repeated automatic operation without manual intervention.
7.9.3 Periodic Testing of Emergency Lighting Equipment
7.9.3.1.1 Testing of required emergency exit lighting systems shall be permitted to be conducted as follows:
(1) Functional testing shall be conducted at 30-day intervals for not
less than 30 seconds.
(2) Functional testing shall be conducted annually for not less than 1-1/2 hours if the emergency lighting system is battery powered.
(3) The emergency exit lighting equipment shall be fully operational for the duration of the tests required by 7.9.3.1.1(1) and 7.9.3.1.1(2).
(4) Written records of visual inspections and tests shall be kept by the owner for inspection by the authority having jurisdiction.
| Service | What is included | Typical timing |
|---|---|---|
| Monthly functional test | Test button pressed to check battery life (owner or safety manager) | Every 30 days, at least 30 seconds |
| Annual battery test | Full functional test of battery-powered systems | Annually, for 1-1/2 hours |
| Comprehensive service | Battery, bulbs, casings and leads checked | With your fire protection service |
| Records | Written records of visual inspections and tests kept by the owner | Ongoing |
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
How long must emergency lighting stay on in a power outage?
Under Life Safety Code section 7.9, emergency illumination must be provided for not less than 1-1/2 hours if normal lighting fails.
Who is responsible for monthly exit light tests?
The owner or safety manager of the building is responsible for monthly tests, done by pressing the test button to check battery life.
Can you bundle exit lighting with other services?
Yes. We can bundle exit lighting with fire extinguisher service and fire sprinkler service to make them more affordable and efficient. Send an inquiry to set it up.
We offer Fire Protection Services in Upland, Montclair, Ontario, Rancho Cucamonga, Chino, City of Industry, Fullerton, Riverside, San Bernardino, Pomona, Whittier, Santa Fe Springs, Corona, Anaheim and all Southern California areas.






